Wat heb je nodig voor virtual reality?

Voor een totaal nieuw medium heb je ook nieuwe apparatuur nodig. Maar wat precies? En wat kost het?

Virtual Reality vraagt veel grafische kracht. Een PC moet daarom aan een aantal eisen voldoen voor je er op een comfortabele manier VR mee kan draaien. Het is namelijk belangrijk dat de computer op hoge snelheid beelden kan genereren voor de headset. Als de computer niet sterk genoeg is, hapert het beeld, waardoor de illusie van een andere wereld verbroken wordt. Niet alleen dat, maar je kunt flink wagenziek worden als de computerbeelden uit de pas lopen.

De eisen voor een VR PC zijn als volgt:

  • Processor: i5 6400 of beter
  • Videokaart: Nvdia GTX 970 of AMD R9 290 of beter
  • Geheugen: minimaal 8 Gb voor Rift, minimaal 4 Gb voor Vive

Dit is de aangeraden specificatie, en volgens Oculus (de maker van Rift) kun je hier een optimale ervaring mee hebben. Oculus stelt ook dat deze systeemeisen zeker de komende twee jaar niet veranderen. Ontwikkelaars die voor Rift ontwerpen moeten zich dus aan deze grenzen houden voor een comfortable ervaring.

Wie een dergelijke PC van de grond af opbouwt is rond de 1000 euro kwijt. Aangezien de Rift in Nederland 742 euro kost en de Vive tegen de 1000 euro (inclusief verzendkosten) is dit alles bij elkaar dus een flinke investering.

Een goedkoper alternatief is de Playstation 4 met Playstation VR. Deze kost €399,- exclusief camera en controllers. De aanschaf van een PS4 (rond de 400 euro) en een PSVR headset samen zijn dus  goedkoper  dan de bijna 2000 euro voor een PC en Rift of Vive.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/classes/class-bp-xprofile-component.php:427 Stack trace: #0 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(235): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/classes/class-bp-component.php(547): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/classes/class-bp-settings-component.php(216): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(525): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(143): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(60 in /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/classes/class-bp-xprofile-component.php on line 427