Esper 2


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Jij bent een geheim agent met telekinetische gaven. Je opleiding is bijna voltooid, je hoeft nog maar een paar tests te doorstaan voor je aan het werk mag. Wat kan er mis gaan?

De grootste kritiek op Oculus Rift is het ontbreken van gevolgde controllers. In plaats daarvan wordt de Rift geleverd met een Xbox One controller en een kleine afstandsbediening. Die laatste wordt veelal genegeerd en afgedaan als overbodig. De puzzelgame Esper 2 maakt echter op briljante wijze gebruik van het kleine plastic apparaatje.

In de game zit je in een stoel en de enige manier waarop je de omgeving manipuleert is je bovennatuurlijke vermogen om voorwerpen met je geest te bewegen. Je kijkt naar een voorwerp, en als het begint te glinsteren druk je op de knop van de afstandsbediening om het op te pakken. Met je blikrichting beweeg je het voorwerp om je heen. Met de selectieknoppen kun je het voorwerp van je af of naar je toe halen. Dubbelklikken op de selectieknop vuurt het voorwerp van je af.

Deze heel simpele bediening is de basis voor een reeks puzzelkamers waarin je voorwerpen in hun juiste ontvanger moet plaatsen. Bollen moeten in ronde schalen, kubussen in vierkante schalen. Gaandeweg introduceert de game nieuwe ideeen, zoals doorzichtige barrieres waar je gaven niet doorheen kunnen komen. En allerlei handels en valstrikken waar je de voorwerpen doorheen moet laten zweven.

Comfort

Hoewel er nergens echt hilarische grappen in het scenario zitten, is het onmogelijk om een grijns te onderdrukken gedurende het overgrote deel van de game.


Je personage zit constant in een stoel, wat natuurlijk perfect aansluit op hoe je als speler zit. Je beweegt je wel door de omgeving door middel van deuren die je aanklikt. Hiermee teleporteer je naar de volgende ruimte of lokatie. Dit werkt heel goed en zorgt er voor dat je niet bewegingsziek wordt. Dit is een bijzonder comfortable game.

Het is overduidelijk dat de Valve-klassieker Portal een grote invloed had op de makers. Gedurende het spel maak je kennis met diverse personages die je via radiozenders of de intercom aanspreken. De puzzels alsmede het verhaal worden ook gaandeweg vreemder, wat er voor zorgt dat het spel steeds boeiend blijft. Steeds als je denkt dat je alle mechanieken wel zo’n beetje snapt, komtĀ het spel met een leuke verrassing of plotwending. De kwaliteit van de stemacteurs tilt het verhaal ook weer een niveau hoger dan de meeste puzzelspelen. Hoewel er nergens echt hilarische grappen in het scenario zitten, is het onmogelijk om een grijns te onderdrukken gedurende het overgrote deel van de game.

Kort

Het enige kritiekpunt is de lengte. Dit is een game die je in een uurtje of vier, vijf kunt voltooien. Net lang genoeg om de gevreesde VR-belediging ‘tech demo’ te voorkomen, maar ook eigenlijk net te kort om echt te bevredigen. Het verhaal wordt mooi afgerond, en net als de eerst Portal is het tempo van het spel precies goed. Het is dus ook zeker niet zo dat het spel onaf voelt. Maar het smaakt wel naar meer. Wat wellicht helpt is dat de makers van de game aankondigden dat Esper 1, dat tot nu toe alleen op GearVR beschikbaar is, ook als gratis bonus beschikbaar komt voor bezitters van Esper 2 op Oculus Rift.

Esper 2 is beschikbaar in Oculus Home. Wij speelden de Oculus Rift versie van de game. Ook beschikbaar op Gear VR


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/classes/class-bp-xprofile-component.php:427 Stack trace: #0 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(235): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/classes/class-bp-component.php(547): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/classes/class-bp-settings-component.php(216): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(525): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(143): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(60 in /home/hol21/domains/writeaboutvr.nl/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/classes/class-bp-xprofile-component.php on line 427